1

Recension: ”Stängd kista” av Sophie Hannah

Posted by admin on 29 november, 2016 in Bokdetektivens julklappstips, Bokrecension, Deckare |

I höst har det inte riktigt funnits tid för läsning, men en av böckerna jag ändå tagit mig tid till – utöver böckerna jag arbetar med i firman – är Stängd kista av Sophie Hannah, kvinnan som av Agatha Christies egen släkt fick det minst sagt ärofyllda uppdraget att skriva nya deckare i Christies anda.

Stängd kistaÅret är 1929 och kommissarie Catchpool upptäcker att det inte bara är han som blivit inbjuden till den berömda barnboksförfattaren Athelinda Playfords ståtliga gods Lillieoak på Irland. Där finns även Hercule Poirot, i egen hög person. Därutöver befolkas godset bland annat av fröken Playfords vuxna barn med ingifta partners, en döende sekreterare, en egendomlig butleren känslosam husa och resten av herrskapsfolket.

Tanken verkar från början vara att tillbringa helgen tillsammans i frid och gemyt, men istället tillkännager Athelinda Playford att det skett vissa ändringar i hennes testamente – ändringar som är både märkliga och djupt kontroversiella. Trots ändringarna av aftonens syfte, visar det sig snart att Hercule Poirot befinner sig på helt rätt plats. För inom kort går någon en ovanligt brutal död till mötes…

Jag har inte läst Sophie Hannahs första Christie-deckare, Monogrammorden, som kom ut före den här boken. Men det ska jag definitivt göra. Böckerna påminner precis lagom mycket om Christies berättelser, utan att på något vis bli parodier på dem. Istället lyckas Hannah riktigt bra med att skapa en berättarton som är självständig utan att bli för olik den älskade gamla pusseldeckartraditionen.

MonogrammordenNågot annat jag uppskattar med Hannahs sätt att skriva, är att hon förmedlar en tydlig bild av bokens karaktärer, framför allt i början av storyn. Detta har jag faktiskt alltid upplevt som lite av ett problem med Christies böcker. Vem var nu egentligen vem? Det tar alltid en bra stund innan jag lärt mig alla namn och släktband, men i Stängd kista blir detta aldrig ens en utmaning. Skönt – det frigör tid åt att fundera på själva mordgåtan!

Även i övrigt lever Sophie Hannah väl upp till Christie-traditionen. Hennes miljöskildringar är lite mer ingående än Christies och dialogen är ibland faktiskt ännu snärtigare! På några ställen tycker jag att det dröjer lite för länge vid invecklade resonemang, men det vägs upp av det både intressanta och charmiga mordmotivet som avslöjas i slutet. Blev mycket förtjust i denna twist!

Om någon sa att pusseldeckaren var omodern, borde de köpa Stängd kista av Sophie Hannah till sig själv i julklapp. Det blir fyra bloddroppar i betyg och ett stort tack till Bookmark Förlag för recex!

Kriss på Spyglass Text
blodblodblod blod

Taggar:, , , , , , , , ,

1 Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *