2

Recension: ”Flickorna på Englandsbåten” av Lone Theils

Posted by admin on 7 september, 2016 in Bokrecension, Deckare |

När jag fick nys om Flickorna på Englandsbåten bestämde jag mig direkt för att läsa den. Både handling och det faktum att boken redan blivit en uppmärksammad debut kändes övertygande. Att omslaget är riktigt härligt gjorde valet ännu enklare.

Flickorna på EnglandsbåtenPå åttiotalet försvinner två flickor spårlöst från en färja mellan Danmark och England och det som skulle bli ett reseminne för livet blev en mordutredning utan upplösning. Många år senare hittar journalisten Nora Sand några fotografier i en gammal resväska som hon köpt på second hand och det dröjer inte länge förrän hon får indikationer på att bilderna porträtterar de försvunna danskorna. Nora arbetar i London, där hon är placerad för att bevaka utrikeshändelser av olika slag. Men när hon lyckats övertala sin chef om att få följa upp spåret förs hon rakt in i ett skrämmande nät av seriemördare, utanförskap och destruktiva relationer. Och det som en gång var en gåta i det förflutna visar sig ha kopplingar till nutid…

Detta kändes fullträff redan från början. I bokens första del är tempot egentligen ganska lugnt, utan rafflande cliffhangers och liknande. Men skenet kan bedra. Tillslut blir boken otroligt spännande och helt omöjligt att sluta läsa förrän den är slut. Språket är lättläst och avskalat på ett sätt som visar på en redan fullfjädrad debutant.

Däremot hade jag svårt att få grepp om Nora Sand som person. Vem är hon egentligen? Ibland tycker jag att hon uppför sig omoget på ett sätt som får mig att undra. Som läsare får jag veta lite om relationen till hennes föräldrar, vilket känns lovande inför kommande böcker. Men vem är Nora innerst inne? Någonstans tycker jag om henne, speciellt i bokens upplösning där hon utan tvekan lever upp till förväntningarna. Men något saknas, något som är svårt att sätta fingret på. Trots detta ska det bli roligt att läsa vidare om henne och jag hoppas att beskrivningen av henne fördjupas i nästa bok.

Kanske har detta också viss koppling till den kärlekshistoria som boken innehåller. Jag har lite svårt att se romantikens relevans för resten av storyn. Det förblir oklart varför Nora faller just för denna person (utöver att han är förbjuden frukt, vilket påpekas). Jag hade önskat att objektet för hennes längtan kanske var en mer oväntad person, kanske att det fanns lika mycket klös i passionen som det finns i resten av boken.

En lite rolig detalj (som jag möjligen är ensam om att lägga märke till?) är att mat i olika former får ta ganska mycket plats i berättelsen. Det äts på en nivå som hade gjort Enid Blyton småavis. Det drar absolut inte ner själva läsupplevelsen – det är bara något jag lade märke till och undrade lite över.

Men trots vissa invändningar är detta en bok jag rekommenderar varmt för alla som gillar spänning! Jag ser redan nu fram emot nästa bok och det blir fyra glänsande bloddroppar i betyg. Stort tack till Norstedts för recex!

Kriss på Spyglass Text
blodblodblodblod

Taggar:, , , , , ,

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *