0

Recension: ”Naken i döden” av J.D. Robb (Nora Roberts)

Posted by admin on 26 augusti, 2016 in Bokrecension, Deckare, Romantik |

Nora Roberts har sagt att hon inte skriver uppföljare, vilket vid en snabb titt på hennes bibliografi visar sig vara ganska fel (även om hon har fokus på fristående). Bland annat har hon under pseudonymen J.D. Robb skrivit serien om polisinspektör Eve Dallas i New York. Hittills har det blivit fyra böcker och Naken i döden är den första.

Naken i dödenEve Dallas har jobbat för New York-polisen på Manhattan i över tio år och hennes förmåga att följa både hjärna och instinkt gör henne till en skicklig kriminalare. Men när en rad prostituerade kvinnor hittas brutalt mördade i sina sängar och spåren leder till den beryktade miljardären Roarke tvingas hon sätta sin första intuition på undantag. Vad är det hos Roarke som får henne att fullkomligt tappa fotfästet? Vem är han egentligen? Och vad är det för dunkla upplevelser som Eve själv bär på och som ofrånkomligen kommer upp till ytan i samband med mordutredningen? Jakten på en ovanligt manipulativ mördare inleds, samtidigt som Eve drivs mot sanningen om sedan länge bortträngda minnen.

Nora Roberts har skrivit en enorm mängd Harlequin och nästan lika många deckare med romantiska inslag. Denna bok innehåller också en dos passion, men i mindre utsträckning än i Harlequin-genren.

Detta är renodlad underhållning. Och jag måste säga att jag verkligen tycker om Eve. Hon är tuff och intressant – och oväntat rolig. Inte sällan ser jag lite nedlåtande kommentarer om Nora Roberts författarskap, men även om hon långt ifrån alltid lyckas lika bra så är hon nästan lika ofta underskattad. Detta är klassisk populärlitteratur och man ska inte förvänta sig något annat. Samtidigt har hon en väldigt trevlig och charmig berättarton som jag tycker kommer fram lite extra tydligt i den här boken.

Egentligen är storyn snarare en thriller än en deckare och läsaren ska inte förvänta sig någon intrikat pusseldeckargåta. Men trots att jag en bit in lyckades luska ut vem som var skyldig, drog det inte på något vis ner underhållningsvärdet. Jag läste boken under semestern, på en sommarvarm stenhäll i Småland, och det är just som angenäm avslappning som boken ska läsas. Med en lagom dos spänning.

Ett inslag som jag däremot är lite tveksam till, är att detta faktiskt är en framtidsskildring. Boken utspelar sig överraskande nog någon gång under mitten av 2000-talet. Jag brukar inte uppskatta framtidsscenarion och detta är inget undantag. Dessutom skaver det lite när bokens karaktärer använder ”diskar” och liknande fenomen som snarare finns bakåt i tid. Men även om framtidsskildringen haltar lite, har det egentligen ingen inverkan på berättelsen (däremot funderar jag på varför Nora Roberts valde att förlägga det hela till just framtiden). Oavsett orsak kan jag stå ur med den saken.

Jag läser gärna fler böcker om Eve Dallas och hoppas att Modernista ger ut de andra i samma serie. Det blir fyra bloddroppar i betyg till Naken i döden, helt baserat på underhållningsvärde. Stort tack för recex!

Kriss på Spyglass Text

blodblodblodblod

Taggar:, , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *