0

Recension: ”Brottets gåta – kriminaltekniken inifrån” av Val McDermid

Posted by admin on 25 augusti, 2016 in Bokrecension, Dagens tips, Historia |

Kriminalteknik är något som fascinerar många, så även mig. Val McDermid är deckarförfattaren som skrivit flera olika deckarserier, bland annat den om privatdetektiven Kate Brannigan. Förra året kom boken som skildrar kriminaltekniken från en mer facklitterär, om än fortfarande populärlitterär, vinkel.

Brottets gåtaBoken tar upp ett flertal olika grundläggande områden inom ämnet, bland annat brandplatsundersökningar, fingeravtryck och blodstänk, men även rättspsykologi och ansiktsrekonstruktioner, varav det sistnämnda blivit alltmer använt på senare år och därför var lite extra intressant. De i vissa kapitel ganska många historiska anekdoterna var väldigt intressanta och gav en känsla av historiens vingslag över tidlösa frågor om livet och döden.

Mitt personliga favoritavsnitt var toxikologi, det vill säga läran om gifter. Sammanfattningsvis kan jag säga att jag kommer att se över vad för typ av blommor vi har i rabatterna i vårt båtsmanstorp i Småland. Stormhatten är en vacker växt, men kommer att dras upp med rötterna. Något avsnitt var mindre intressant, kanske för att jag redan kan en del på området, till exempel kapitlet ”I rättssalen”. Det finns naturligtvis även en hel del som skiljer mellan det svenska och engelska – även amerikanska – rättssystemet, så allt var inte aktuellt för vårt land. Det är i och för sig inget måste, men långt ifrån allt var nyheter.

Men över lag var det absolut en spännande, underhållande och lärorik lässtund. Texten höll sig på rätt nivå och framöver har jag bättre koll på vilka områden jag vill läsa vidare om i andra fackböcker inom kriminalteknik. Det blir fyra glänsande bloddroppar i betyg till Brottets gåta.

Stort tack till Alfabeta Bokförlag för recex!

Kriss på Spyglass Text
blodblodblodblod

Taggar:, , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *