0

Recension: ”The Suspicions of Mr Whicher” av Kate Summerscale

Posted by admin on 8 augusti, 2016 in Bokrecension, Historia, Klassikerprojektet |

En genre jag alltid uppskattat extra mycket är verkliga mordfall ur historien. Jag har läst de flesta klassiker, men Kate Summerscales bok The Suspicions of Mr Whicher, om det berömda mordet på en pojke i 1800-talets England, befann sig länge bara på läslistan, tills jag slutligen tog tillfället i akt under semestern.

Skärmavbild 2016-04-27 kl. 10.17.21I juni år 1860 försvinner en treårig pojke vid namn Saville Kent från det storslagna hus på engelska landsbygden som han bor i tillsammans med sina föräldrar, syskon och ett flertal guvernanter och betjänter.

Inom kort hittas pojkens döda kropp och skadorna avslöjar ett ovanligt brutalt mord – men det är inte bara mördarens udda tillvägagångssätt som väcker polisens uppmärksamhet. Huset är låst från insidan och snart står det klart att förövaren måste vara någon ur det egna hushållet. När mordutredare Jack Whicher anländer nystas mordgåtan gradvis upp och berättar en sann historia om svartsjuka, utanförskap och destruktiva familjeförhållanden.

Underbar bok. Summerscale fick enormt mycket uppmärksamhet när boken kom ut och jag förstår till fullo varför. Hon lyckas med bedriften att få med alla bitar som är viktiga för böcker om historiska mordfall: välskrivet språk, djupgående research och en levande skildring av livet för den övre medelklassen i 1800-talets England. Kanske är det det sista inslaget som kommer att stanna kvar längst hos mig. Eftersom fallet beskrivs i detalj får läsaren ta del av vardagliga inslag om familjen Kent, allt från vilka nattsärkar de bar (vilket har en alldeles speciell roll i dramat), deras ekonomi och sociala koder och gränser.

Därutöver får läsaren lära känna bokens personer, vissa på djupet. Jack Whicher är nog sinnebilden av den skarpsynta, brittiska detektiven, fast här i mänsklig form och utan omedelbar framgång. Ganska ofta refererar författaren till litterära detektivklassiker som Wilke Collins Månstenen, vilket är både roligt och informativt.

Om jag har något att komma med på minusskalan så är det kanske just att författaren har en tendens att dröja lite för länge vid sidospår. Jag är mest intresserad av den historiska skildringen och mordfallet, men ganska ofta glider vissa kapitel in på till exempel andra mordfall som Mr Whicher var involverad i, litterära detektivverk från dåtidens England, med mera. Allt är egentligen otroligt intressant, men jag tappade ändå läsfart några gånger.

Trots detta kan jag inte annat än att ge boken toppbetyg. Om man i någon som helst mån är fascinerad av historiska mordfall är detta en absolut måste-bok. Att jag redan innan jag började läsa visste vem som var mördaren och varför hade faktiskt ingen betydelse. Detta är inte främst en whodunnit, utan en whydunnit och en historisk tidsresa. Helt nyligen kom Kate Summerscale ut med en ny bok, The Wicked Boy: The Mystery of a Victorian Child Murderer, som naturligtvis också ska läsas!

Kriss på Spyglass Text
blodblodblodblodblod

Taggar:, , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *