0

Recension: ”Pumaspår” av Nevada Barr

Posted by admin on 29 juli, 2016 in Bokrecension, Deckare, Mina recensioner på LitteraturMagazinet! |

Semestern är bland annat till för att läsa ikapp böcker jag inte hann läsa under den hektiska våren. För några månader sedan recenserade jag Djup grav (klicka och läs recensionen), en av böckerna ur Nevada Barrs deckarserie om Anna Pigeon, skogsvaktaren som löser mordmysterier i USA:s nationalparker – och jag gillade den skarpt. Därmed stod Pumaspår på tur!

Pumaspår _framsidaDjup grav utspelade sig vid det karga Lake Superior i norra USA, men i Pumaspår bor Anna i det heta Texas och det dröjer inte länge förrän hon hittar ett lik som ansatts av den tärande solen. Liket visar sig vara hennes kontroversiella kollega Sheila, men det som först ser ut att vara en attack av en av traktens många pumor, visar sig snart vara något långt mer onaturligt. Snart står det även klart att vissa personer i det torra ökenlandskapet har sina skäl att beskylla djurlivet för dödsfallet och jakten på pumor börjar återigen öka.

Detta är första boken i serien om Anna Pigeon, men jag tycker inte att det gjorde något att jag läst Djup grav tidigare. Jag får vissa förklaringar till varför Anna beter sig som hon gör och jag gillar verkligen det jag läser. Hon går sina egna vägar, inte bara för att hon är singel utan även för att hon drivs av en kärlek till naturen – den som hon arbetar mitt i. Hon bär dock även på sina sorger och kanske är det därför hon tenderar att dricka lite för mycket vin, lite för ofta. När hon måste bolla alla tankar kring bokens mordfall ringer hon sin syster Molly som arbetar som arbetar som terapeut. Deras relation är verkligen underhållande och eftersom jag har en syster själv kan jag inte låta bli att dra på munnen åt en del av deras dialog.

Något annat som jag verkligen uppskattar är att naturbeskrivningarna blir en del av själva intrigen. De känns varken utdragna eller trista, som naturbeskrivningar ibland kan göra (i alla fall har de det lite oförtjänta ryktet om sig), tvärtom är de alldeles underbara och jag längtar ihjäl mig efter USA:s spektakulära nationalparker, varav jag besökt ett flertal under ett par roadtrips.

Själva mordgåtan är kanske egentligen inte bokens styrka, även om den också är spännande. Faktum är att jag inte riktigt förstår varför böckerna inte fått mer uppmärksamhet, men nu finns de även på Storytel – två av dem på svenska, en hel del på engelska – och som pocket. Rekommenderas starkt som sommarläsning och jag ser redan fram emot nästa Anna Pigeon-bok, Ond vind, som tydligen kommer ut i november!

Kriss på Spyglass Text

blodblodblodblod

 

Taggar:, , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *