0

Recension: ”Konsten att skriva en bästsäljare” av Wennersten & Lagerwall

Posted by admin on 18 maj, 2016 in Okategoriserade |

Jag trodde att jag läst samtliga lär-dig-skriva-böcker här i världen, i alla fall de utgivna i Sverige (men även otroligt många från USA och Storbritannien). Det var därför en trevlig överraskning att upptäcka att jag missat Konsten att skriva en bästsäljare!

Konsten att skriva en bästsäljareVissa säger att det inte ”går” att lära sig att skriva. Jag håller delvis med – och ändå inte alls. Visst krävs det en viss grundläggande begåvning för det skrivna ordet, men det finns också oändligt mycket att lära sig om man vill bli författare, både om bokbranschen, dramaturgi och den språkliga biten (samt väldigt mycket mer). Det går inte att komma ifrån att kunskap ökar chanserna att lyckas, precis som i andra branscher. Den här boken är både lätt att ta till sig och ger en övergripande guidning genom de viktigaste områdena som man bör ha koll på som aspirerande författare, framför allt när det gäller böcker med syfte att sälja.

Något jag alltid tycker är lika värdefullt med den här typen av handböcker är att läsa om hur olika författare jobbar. När jag för många år sedan fortfarande hade en ganska rosenskimrande bild av författarvärlden, hade jag nog en tendens att tro att det fanns ett sätt att arbeta, som nog ändå var det bästa. Om du då inte arbetade precis så var det inte så bra. Ju längre jag jobbar som lektör och redaktör i förlagsbranschen, numera på frilansbasis i min firma, desto självklarare blir det att det finns lika många arbetssätt som författare (och frilansande bokredaktörer). Att hitta sitt eget arbetssätt och sin egen målsättning blir faktiskt betydligt enklare om du läser böcker som lär ut hur verkligheten ser ut. Det är en otroligt viktig bit på vägen till ett eget skapande.

Boken innehåller dels generella råd och tips inför att få sin bok utgiven, dels berättelser ur en rad – mycket väl valda – författares vardag. Jonas Jonasson, Karin Alvtegen, Katarina Mazetti, Jan Guillou, Henning Mankell, Denise Rudberg med flera bidrar med sina perspektiv på allt från själva skrivprocessen, från idé till färdigt manus, och konsten att lyckas med följebrev, till hur branschen ser ut i verkligheten och hur refuseringsbrev hanteras på bästa sätt. Även forskare och branschfolk bidrar med kunskap, vilket jag tyckte var extra intressant. Boken kom dock ut 2011 och även om det bara är fem år sedan kändes något enstaka avsnitt redan lite förlegat. Det fanns även vissa delar som jag faktiskt hoppade över, av den enkla anledningen att de kändes lite för basala.

Men på det stora hela innehåller Konsten att skriva en bästsäljare allmängiltiga måste-känna-till-råd för alla som vill få sin bok publicerad, oavsett om det blir på egen hand med de senaste årens ökade egenutgivning, eller på traditionellt vis på förlag. Det blir fyra bloddroppar i betyg (plus i kanten för det lättillgängliga och luftiga språket)!

blodblodblodblod

Taggar:, , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *