2

Recension: ”Mordängel i prästkappa” av Jan-Öjvind Swahn

Posted by admin on 14 maj, 2016 in Bokrecension, Dagens tips, Historia |

Detta är en nyutgiven, uppdaterad version av Jan-Öjvind Swahns tidigare bok som vid första publiceringen hette Svenska mord. Den senare har jag redan – med stor förtjusning – läst flera gånger, så när jag såg att det skulle komma ut en ny variant åkte den direkt upp på läslistan!

getoriginalimage.aspxMordängel i prästkappa – 23 klassiska svenska mord berättar Swahn om några av vårt lands mest suggestiva och intressanta mordfall, från den mörka medeltiden och fram till våra dagar. Det handlar om den sista avrättningen i Sverige, som skrämmande nog utfördes med giljotin, om änglamakerskan Hilda som tog betalt för att ta barn av daga, om Bockstensmannens gruvliga öde och – mina personliga ”favoriter” (hur makabert det än må låta): mysteriet kring cirkusartisten Elvira Madigan och hennes älskare Sixten Sparres död (mord eller kollektivt självmord, det är frågan…), samt de tragiska von Sydowska morden i Stockholm på 1930-talet.

Ja, det må vara makabert att tycka att detta är intressant. Men nu är det så – kriminalhistoria är ett ämne jag aldrig tröttnar på. Jan-Öjvind Swahn gick dessvärre bort tidigare i år; desto trevligare att ha denna fina bok i bokhyllan. Jag tycker mycket om hans sätt att skriva, det är lite gammaldags men ändå lättläst och för mig som läsare in i en helt annan tid.

Vissa av mordfallen hade jag kunnat klara mig utan, av den enkla anledningen att jag läst om dem väldigt många gånger. Det gäller bland annat mördaren och polisen Tore Hedin, det klassiska Yngsjömordet och kyrkoherden Lindbäck som mördade äldre med arsenik. Men känner man inte till dessa blir läsningen såklart desto bättre!

En annan detalj hade jag också gärna ändrat – eller snarare uppdaterat – och det är litteraturlistan med tips om vidare läsning i slutet av boken. Det finns ett flertal tips som jag gärna lagt till, främst lite nyare böcker. Det hade helt enkelt varit roligt om även denna litteraturlista var uppdaterad och utökad. Men det är väl bara kriminalhistorienördar som jag som lägger märke till sådana detaljer…

Över lag en väldigt fascinerande och stämningsfull bok, som jag utan tvekan kommer att läsa om. Det blir fyra glänsande bloddroppar i betyg och ett stort tack till Ordalaget Bokförlag för recex!

blod blodblodblod

Taggar:, , , , , , , , , , ,

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *