0

Recension: ”4.50 från Paddington” av Agatha Christie

Posted by admin on 11 april, 2016 in Bokomslag i fokus, Bokrecension, Deckare |

Vårljuset är äntligen här och då drabbas jag ofrånkomligen av Agatha Christie-begär. Det är likadant varje år. Finns det då fortfarande olästa Christie-deckare ur Bookmark Förlags nyutgivning blir det inte så svårt att bestämma sig för vad som ska läsas.

4.50 från paddingtonNär Mrs McGillycuddy ska besöka väninnan miss Jane Marple väljer hon alltid tåget. Hon förväntar sig knappast att den korta resan ska placera henne i mitten av en ovanligt obehaglig mordutredning, men när hon blir vittne till ett mord på ett förbipasserande tåg är miss Marple den enda som tror på hennes berättelse om mannen vars händer slöt sig om en ung kvinnas tunna hals…

Problemet är att det inte finns några som helst ledtrådar. Vem är mannen på tåget? Var har den döda kroppen tagit vägen? Och framför allt, vem är det kvinnliga mordoffret vars identitet verkar lika svårfångad som mördaren som tycks gå lös på Rutherford Hall, det förmögna släktgodset beläget precis där tåget passerade mordplatsen. När Miss Marple skickar ut en spejare för att leta reda på kroppen, går det snart inte att blunda för att någon i familjen Crackenthorpe måste veta mer än de övriga.

Mycket trevlig Christie. 4.50 från Paddington röstades fram av Bookmark Förlags egna läsare, vilket visade sig vara ett bra val även om jag själv röstade på En dos stryknin, Christies allra första bok från 1920. Men man kan inte få allt! Dessutom har jag redan läst den flera gånger, medan jag faktiskt inte minns att jag läst 4.50 från Paddington.

I den här boken använder sig miss Marple av en spanare i form av vännen Lucy Eyelesbarrow, en ung kvinna som tack vare utmärkta referenser tar tjänst som hushållerska på Rutherford Hall. Det är ett roligt inslag med en ny person och Lucy är riktigt intressant som person. Hon är absolut inte den vanliga, undergivna pigan, utan lyckas nästla sig in i familjen på ett lite annorlunda vis.

Jag lyckades faktiskt räkna ut lösningens tema och lite av motivet, men som vanligt hade jag helt fel när det gällde mördarens identitet. Möjligen var motivet lite för ”vanligt” för att leva upp till resten av den väldigt finurliga intrigen, men det vägdes upp av bokens övriga charm. Att omslaget kanske är det absolut snyggaste av Bookmark Förlags alla läckra nyöversättningar gör inte saken sämre – ännu en guldstjärna till formgivaren Sara Acedo, samt en lika glänsande sådan till översättaren Helen Ljungmark. Tack till förlaget för recex!

Kriss på Spyglass Text

blodblodblodblod

Taggar:, , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *