0

Recension: ”Experimentet” av Catrine Tollström

Posted by admin on 4 april, 2016 in Bokomslag i fokus, Bokrecension, Dagens tips, Deckare, Psykologisk thriller |

Nuförtiden är det väldigt sällan som jag trillar över en bok som imponerar från allra första mening. Jag hade sneglat på Experimentet i över ett halvår då jag slutligen föll till föga – och jag är otroligt glad att jag gjorde det.

experimentetNär Åse Nordenskiöld får erbjudande om att resa till den tropiska ön Palawu kan hon inte låta bli att tacka ja. Där är dokusåpan som hon är projektledare för redan i full gång och ett antal såpadeltagare med mer eller mindre exhibitionistiska tendenser har placerats i två läger. På öns ena sidan bor några deltagare i spartanska hyddor och tillvaron kännetecknas av matbrist och irriterande strandflugor. Utmaningen ligger i att vinna tävlingar och få chansen att flytta över till öns andra sida, där en betydligt mer lockande tillvaro på lyxhotell kryddas med gratis plastikoperationer och andra extrema skönhetsbehandlingar – allt med syfte att förändra det egna jaget.

Utöver lite ekonomiska orosmoment – hittills går produktionen med brakförlust – verkar allt gå enligt planerna, men det dröjer inte länge förrän äventyrslustan övergår i krypande oro. Till en början är det bara Åse som lägger märke till att det pågår något mer, bortom planerade inspelningar och uttänkta intriger. När kontakten med fastlandet skärs av inleds ännu en kamp – kampen på liv och död.

Oj, vad jag tyckte om den här boken. Experimentet är en omarbetad version, tidigare med en betydligt krångligare titel och annan formgivning. Den första varianten stod länge i min bokhylla, men av någon orsak var den svår att närma sig. Glädjen blev därför desto större när jag märkte att den nya boken var avsevärt mer lättillgänglig; jag var hooked redan vid de första meningarna. Tropiska paradisöar är såklart härliga, men det är inte bara miljön i sig som lockar – framför allt är det Catrine Tollströms speciella sätt att beskriva både platsen och människorna som får mig alldeles kollrig. Vi pratar om den där typen av beskrivningar som man önskar att man själv skrivit!

TollströmI övrigt är språket enkelt, avskalat och levande. Det märks att det ligger ambition bakom arbetet, vilket verkligen är roligt att se!

Något annat jag njöt av var det färgstarka persongalleriet. I början skildras bokens karaktärer nästan lite ytligt: vi har till exempel den sönderblonderade bimbon Christell, den norrländska broilern Juhani som bara kan prata bilar och den ilskna rödstrumpan Rut. Men efter det initiala intrycket av endimensionella klippdockor djupnar personporträtten och påminner läsaren om hur lite man faktiskt vet om andra människor..

Även om detta främst är en psykologisk thriller, med det höga driv som kännetecknar genren, har boken tydliga pusseldeckarinslag. Boken skulle även kunna beskrivas som existentiell thriller, eftersom den väcker en hel del frågor om meningen med livet och om vad begreppet ”framgång” egentligen innebär.

Ingenting mindre bra? Jag har inget behov av att leta fel. Möjligen sjönk drivet lite precis i mitten av boken, men en kortare nedgång måste ändå anses ofrånkomlig när spänningen redan är så hög. För boken är verkligen vansinnigt spännande. Det kan inte bli något annat än toppbetyg till toppspänning! Guldstjärna för läcker formgivning.

Stort tack till Harper Collins Nordic för recex! Och nu finns boken även i pocket!

Kriss på Spyglass Text

blodblodblodblodblod

Taggar:, , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *