5

Julklappstips för spänningsnörden!

Jag har en förmåga att dras till tjocka böcker, så ibland är det skönt att läsa något lite kortare. När jag upptäckte att novellförlaget Novellix skulle komma ut med fyra noveller av självaste Agatha Christie blev de ett måste på läslistan!

Novellerna kan såklart köpas separat, men eftersom de i samlad form levereras i en fin ask (klicka för att komma till Novellix Agatha Christie-sida), känns detta som en klockren julklapp till alla som tycker om spänning. Dessutom är omslagen formgivna av Sara R. Acedo, enligt mig formgivarnas formgivare. Så nu står novellerna på parad i vardagsrummet, som en del av inredningen!

Novellix-fyran Agatha

Tommy och Tuppence är ett detektivpar som inte vunnit riktigt samma berömdhet som Miss Marple och Poirot. Synd, för de är väldigt charmiga!

Skärmavbild 2015-11-25 kl. 11.47.20I den här novellen får de uppdraget att avslöja vad en ung kvinna anser vara det perfekta alibit – hon har befunnit sig på två platser samtidigt och orterna ligger så långt ifrån varandra att hon inte haft möjlighet att resa emellan. Dessutom finns vittnen som kan intyga hennes närvaro på båda ställen. Å Blunts Briljanta Detektivbyrås vägnar blir det Tommy och Tuppence uppdrag att luska ut hur detta kan vara möjligt.

Som alltid med noveller finns risken att någon inte håller samma nivå som de övriga. Alla fyra noveller är väldigt mysiga och Christies speciella berättarröst känns igen, men jag tyckte ändå att Ett vattentätt alibi var lite för förutsägbar. Lösningen var säkert lite mer ovanlig och oväntad när novellen skrevs. Tommy och Tuppence var däremot väldigt trevliga att återse!

Skärmavbild 2015-11-25 kl. 11.32.36Döden i floden är det Miss Marple som tar på sig uppdraget att utreda en ung kvinnas brutala död, efter ett fall från en hög bro. Vem var det egentligen hon skulle träffa där på bron – och varför mitt i natten? Vad alla andra tror är självmord visar sig ha en betydligt mer ondskefull och manipulativ förklaring.

Trots att jag anade på ett ungefär hur det låg till var detta en lite obehagligare novell med den rätta mordstämningen. Otroligt snygg, dessutom. Rött, svart och guld fungerar alltid.

novellen Diomedes hästar blir Poirot indragen i ett drama kring en medelålders, rörelsehindrad herre och hans unga, vackra döttrar, varav en håller på att fastna i kokainmissbruk. Poirot får i uppdrag att hitta narkotikadistributören, men allt är inte riktigt som det ser ut… Även om jag personligen inte tyckte att alla delar riktigt höll, lyckades gåtans lösning gå mig förbi. Dessutom är det alltid roligt att se hur man som läsare tar vissa saker för givet – bara för att någon sagt att det är så…

Skärmavbild 2015-11-25 kl. 11.35.57   Skärmavbild 2015-11-25 kl. 11.39.39

Den novell jag tyckte allra bäst om var ändå Den blå pelargonen, som kanske även är den snyggaste, trots att jag brukar föredra rött och svart. Vid en middagsbjudning underhålls gästerna med en berättelse som både är en spökhistoria och ett mysterium. Även Miss Marple sitter med vid bordet – och hon är i sitt esse. Ur novellen:

Om ni ville döda någon, hjälpte sir Henry henne på traven.

Ja visst, ja. Om jag ville det skulle jag inte förlita mig på skräck. Jag vet att man läser om att folk dör av det, men det verkar vara mycket osäkert, och de mest nervösa människorna är mycket modigare än man egentligen tror att de är. Jag skulle förlita mig på någonting mer definitivt och säkert och planera det hela mycket noggrant.

Miss Marple, sa sir Henry, ni skrämmer mig. Jag hoppas att ni aldrig ska vilja röja mig ur vägen. Era planer skulle vara för bra.

Mysteriet innefattar en blå blomma, en vacker tapet och en minst sagt skräckslagen kvinna. Underhållande!

Tack till Novellix för recex! Hoppas på fler mystiska noveller framöver.

/Kriss

Taggar:, , , , , , , , ,

5 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *