8

Mysrysare att älska

Posted by admin on 2 april, 2013 in Bokomslag i fokus, Bokrecension |

För något år sedan upptäckte jag de gamla serierna ”Mysrysare”. Nej, jag återupptäckte inte. Jag läste dem faktiskt inte som liten, även om jag känner igen många. Men nu var det dags. Och mysigt blev det!

Månsken och mordMysrysarna publicerades mellan 1966 och början av 90-talet och bestod av tre olika pocketserier; ”Rebecca”, ”En Mysrysare” och kort och gott ”Mysrysare” (Wennerbergs Förlag). Handlingen kretsar oftast kring en ung, vacker kvinna som dras in i ett mystiskt händelseförlopp. De små böckerna är fulla av spöken, romantik, mord och underliga människor i mystiska hus och slott. Med andra ord; ”fulkultur” när den är som allra bäst!

Här kan man läsa mer om Mysrysare!

Mitt shoppande resulterade bland annat i dessa små ädelstenar, med helt underbara omslag:

Nattens fåglar Smygande steg Smygande gift

Baksida ödesdiger Baksida nattens

Titlarna och baksidestexterna är också ganska likartade, men ack så ljuvliga. Jag gissar att man antingen skrattar åt denna mysrysarfascination…eller håller med mig fullständigt.

För att toppa njutningen hittade jag idag (trots att jag egentligen skulle leta kurslitteratur och vara en duktig student) den gamla svenska klassikern ”Moln över Hellesta” från 1956. Mysrysare i filmversion, kan man nog säga. Det återstår att se om den är något att se, men handlingen verkar väldigt mysrysaraktig:

Margareta Snellman ska gifta sig med greve Carl Anckarberg. När hon tar en fika på ett kondis innan resan till hans gods får hon höra rykten om grevens förra fästmö. Hon ska ha dött i en olycka då hon ramlade nerför en klippa, men skvallret antyder att det kanske inte var en olycka. Väl på godset presenteras Margareta för personalen och andra personer på godset. Snart börjar otäcka saker hända.

Tydligen innehåller den en av mina favoritmetoder för mord, nämligen fall från hög höjd (läs gärna mitt förra inlägg ”Mordvapen of choice”).

Återkommer med filmrecension! Kommentera gärna om ni sett den (eller också gillar Mysrysarna – det finns nog få av oss numera).

Filmens fram- och baksida. Visst är den fin!

Film Moln över Hellesta Baksida Moln över

Taggar:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *